bruine-bonen-met-rijst

Koken met heimwee: Surinaamse Bruine bonen met rijst

Recepten

Wat natuurlijk niet op CookingToday mag ontbreken is het recept waar het allemaal mee begon. De bruine bonen met rijst, de BB met R zoals het in Suriname wordt genoemd, het lievelingsrecept van mijn vader. Waarom dit gerecht zo speciaal voor mij is, lees je Het familierecept dat bij ons van generatie op generatie zal worden doorgegeven.

De bruine bonen serveer ik altijd met gemarineerde kip uit de oven, roergebakken kousenband of paksoi, Surinaamse rijst en zelfgemaakte zuurgoed van rode uien en komkommer (mag echt niet ontbreken!).

Recept Bruine Bonen

De Bereiding (50 minuten)

Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote ui
5 teentjes knoflook
2 maggiblokjes
1 theelepel gember poeder
1 theelepel zwarte peper
5 pimentkorrels
1 theelepel tomatenpuree
2 cherrytomaten
2 laurierblad
1 blik of pot van 800gr bruine bonen (uitgelekt)
3 takjes selderij (alleen de blaadjes)
2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel zoute ketjap
1 theelepel zoete ketjap
1 eetlepel moksie meti marinade (van bijvoorbeeld faja lobie)
1 madame jeanette peper

Voorbereiding: hak de ui, knoflook, cherrytomaten en selderij fijn. Schep de bruine bonen in een kom, bewaar de lege blik of pot van de bruine bonen en vul het helemaal met kokend water.

De stappen
Verhit de olijfolie in een grote pan.
Fruit kort de ui en cherrytomaten in de pan met 1 maggiblokje.
En dan nu het geheim: meng ondertussen in een kommetje de zoute ketjap, zoete ketjap, moksi meti marinade en knoflook. Voeg de mengsel toe in de pan bij de ui.
Voeg de piment korrels, gember poeder en tomatenpuree toe.
Roer even goed door en laat het 2 minuten bakken.
Schep de bruine bonen erdoor.
Voeg de zwarte peper, selderij en laurierblaadjes toe.
Voeg nu de kokend water uit de blik of pot van de bruine bonen toe met 1 maggiblokje.
Goed door roeren.
Kook de bruine bonen nog 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Voeg tot slot de madame jeanette peper met steel in de pan toe en haal de pan van het vuur.

Recept Zuurgoed (10 minuten)

Zuurgoed is heerlijk bij de bruine bonen met rijst. De lekkerste zuurgoed maak je heel eenvoudig gewoon zelf.

De Bereiding (50 minuten)

Ingrediënten:
2 grote rode uien
1 komkommer
250 ml water
1 Madame Jeanette peper
3 dl witte azijn
8 piment korrels
1 kruidnagel
1 theelepel zout

De stappen
Snijd de uiten in halve ringen en de komkommer door de helft en dan in dunne plakjes.
Halveer de Madame Jeanette peper en haal de zaadjes uit de peper.
Doe in een kom de water, azijn, suiker, zout, piment korrels en kruidnagel.
Voeg daarna de komkommer, rode uien en de Madame Jeanette peper toe.
Meng het goed door elkaar en dek de kom af met een folie.
Doe het in de koelkast en laat het even intrekken.
Haal de zuurgoed uit de koelkast ongeveer 15 minuten voordat je het bij de bruine bonen serveert.

Tips
Serveer nooit snelkookrijst bij Surinaamse gerechten. Surinaamse rijst met grote korrels of Basmati rijst is het lekkerst bij de bruine bonen.
Houd de smaak van de roergebakken kousenband of paksoi neutraal. Gewoon simpel roerbakken met wat peper en zout.
Wanneer je ovenkip erbij wil maken, gebruik dan de pot FAJA LOBI Losie Foroe Trafasie voor de marinade.
Om echt goed in Surinaamse sferen te komen: draai het nummer “BB met R” van de Surinaamse zanger Max Woiski sr. terwijl je kookt.

Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de bruine bonen met rijst gemaakt hebt. Vind ik erg leuk!


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...



icon

Video stories






icon

Recepten



icon

Weetjes



icon

Interviews




icon

Reageren